Kutatók éjszakája programok az Óbudai Egyetemen

Alba Regia Egyetemi Központ

Önszerveződő analóg áramkörök
(Tudnak-e a számítógépek rádiót építeni?)
Self-organizing Analog Circuits
(Can computers build radio?)

Helyszín: AREK

Cím: 8000 Székesfehérvár, Budai út 45., K épület

Időpont: 19:30-19:55

Képzeljünk el egy papírdobozt, amelybe beledobálunk egy zsebrádióhoz szükséges minden alkatrészt, telepet. Nagyon (igen nagyon!) ügyesen addig rázzuk a dobozt, amíg a megfelelő alkatrész kapcsolatok kialakulása után egyszer csak a rádió megszólal. A korszerű elektronika, a programozható analóg áramkörök, a számítógéppel támogatott tervezés valami hasonlót enged meg, illetve tesz lehetővé. Az előadás keretében ennek mikéntjével, lehetséges eszközeivel, technológiájával ismerkedhetünk meg kicsit elméletben, kicsit a gyakorlatban egy-egy működő eszköz kapcsán.

Imagine a simple cardboard box. We throw all the components (including battery too) into this box, which are necessary for a pocket radio. Then we shake the box in a very special way, until the parts are connected properly, and the radio suddenly turns on. Modern electronics, programmable analog circuits and computer-aided design allow, or even make possible some-thing like this. The lecture deals a little bit with the technology and methods of the process mentioned above in theory and in practice, using a working device.Miért van szükség részecskegyorsítókra?
(Why we need particle accelerators?)

Helyszín: AREK

Cím: 8000 Székesfehérvár, Budai út 45., K épület

Időpont: 18:00-18:50

A fizikusok nagy gyorsítókat használnak az anyagot felépítő részecskék tanulmányozására. Az előadásból megtudhatjuk, miért van szükség gyorsítókra és hogyan működnek. Megismerhetjük továbbá a tovább nem bontható részecskék állatkertjét és a belőlük felépülő összetett részecskéket és azt is, hogyan lehet megfigyelni azokat.

The particles building the matter are studied with large accelerators. Why we need accelera-tors and how they works? What are the "smallest" particles are not made up of smallest parti-cles and how they made up other particles? How can we observe this particles? The lesson will answer these questions.A Hunveyor-4 kísérleti gyakorló űrszonda-modell
The HUNVEYOR-4 Educational Space Probe

Helyszín: AREK

Cím: 8000 Székesfehérvár, Budai út 45., K épület

Időpont: 17:00-17:50

A HUNVEYOR projekt egy oktatási célú kísérleti gyakorló űrszonda modell, amely az űrkutatás és a fizika oktatás részét képezi. A hallgatók különböző érzékelők, készülékek, hardware tervezés és építés, valamint software készítése révén mérnöki gyakorlatra tesznek szert.

The HUNVEYOR project is an educational space probe construction program, which is part of the "Space and Physics Education Program" through building different sensors, instru-ments, or even software in order to exercise and develop engineering skills.Optikai adatátvitel:
Optical Data Transmission

Helyszín: AREK

Cím: 8000 Székesfehérvár, Budai út 45., K épület

Időpont: 19:00-19:25

Bemutatjuk a különféle típusú optikai szálakat és kábeleket, ismertetjük felépítésüket és tulajdonságaikat. Bemutatjuk az üvegszál hegesztését, valamint felépítünk egy hullámhossz-multiplex optikai hálózatot.

We present and explain the different types of light conducting fibers and cables, their struc-tures and properties. We will show how to weld optical fibers, and build a Wavelength multi-plex data transmission network.Optikai kísérletek lézerekkel
Optical demonstrations with lasers

Helyszín: AREK

Cím: 8000 Székesfehérvár, Budai út 45., K épület

Időpont: 20:00-20:25

A lézerműködés elvének rövid ismertetése után bemutatjuk és megmagyarázzuk az optikai résen és rácson való diffrakció jelenségét, valamint hogyan működik a lézershow és a hologram.

After a short introduction about the laser principle we show and explain the light diffraction on a slit and optical grating, how does the laser-show and the hologram work.Intelligens otthonok
Intelligent homes

Helyszín: AREK

Cím: 8000 Székesfehérvár, Budai út 45., K épület

Időpont: 20:30-21:20

Vajon hogyan fog kinézni a jövő otthona? Az informatikai társadalom egyik problémája az anyagi és az informatikai folyamatok szervezése. Egyik érdekes téma az otthonok elhelyezkedése az informatikai társadalomban, az Internetnek mint kommunikációs közegnek a használata a mindennapi életben. Bemutatjuk az intelligens hűtőszekrény és az intelligens mosógép projekteket.

How looks like the home in the future? One of the main problems of information society is the organization of information and material processes. An interesting solution is the creation of the intelligent homes in the information society by using Internet as the communication platform in the everyday life. It will be presented a show about the intelligent fridge and in-telligent washing machine.Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar

Valóban sima a mobiltelefonom kijelzője?

Helyszín: BGK Gépszerkezettani és Biztonságtechnikai Intézet

Cím: 1081 Budapest, Népszínház u. 8., I. em. 142.

Időpontok: 16:00, 17:30, 19:00

Ténylag sima? A felületek rejtelmei (bemutató összeállítás a mikrotopográfiai labor munkájából) Aki nem hiszi, járjon utána! Mérd meg magad a felületek érdességét! (Érdességmérő muszer használata szakember vezetésével)Takarékos száguldás a jövőbe

Helyszín: BGK Gépszerkezettani és Biztonságtechnikai Intézet

Cím: 1081 Budapest, Népszínház u. 8., fszt. 45., jó idő esetén udvar is

Időpontok: 16:00-16:30, 16:00-21:00

Az Óbudai Egyetem Bánki karának jogelődjében, a Népszínház utcai épületben fejezte be 1901-ben mérnöki tanulmányait Galamb József, aki a XX. század autójának választott, Ford T-modell tervezője lett.
A mai diákok viszont már a XXI. sz. kisfogyasztású autóját fejlesztik.
"Ki volt Galamb József, mi a T-modell sikerének titka"?
Közelről megtekinthető egy felújított 1922-ben gyártott T-modell és a bánkisok Shell Eco Marathon versenyen szerepelt autója.Képlékeny valóság

Helyszín: BGK Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet

Cím: 1081 Budapest, Népszínház u. 8., képlékeny labor

Időpontok: 16:00, 18:00, 20:00

A képlékeny alakítási folyamatok és szerszámaik tervezése összetett folyamat. Bonyolult esetekben sokszor drága próba szerszámokat kellett készíteni, így ellenőrizve a hagyományos módon végzett tervezés eredményét. Ma a tervezési folyamat támogatására számítógépes modellezésen alapuló megoldások állnak rendelkezésre, amelyek jelentősen megkönnyítik és olcsóbbá teszik a tervezést. Segítségükkel próba szerszám elkészítése nélkül szimulálható és optimalizálható az alakítási folyamat, ez által olcsóbbá és gyorsabbá válik a tervezés.A Robot bemutatja...

Helyszín: BGK Gépszerkezettani és Biztonságtechnikai Intézet

Cím: 1081 Budapest, Népszínház u. 8., Cloos hegesztőrobot laboratórium

Időpontok: 17:00, 19:00, 20:30

Programozzon egyszerűen és gyorsan hegesztőrobotot" - programozási gyakorlat és hegesztési bemutató.Pincér! Fizetnék! Ujjlenyomatot itt elfogadnak?

Helyszín: BGK Gépszerkezettani és Biztonságtechnikai Intézet

Cím: 1081 Budapest, Népszínház u. 8., Biztonságtechnikai laboratórium I. emelet

Időpontok: 16:00, 18:00, 20:00

Vehetek-e nemsokára reggelit, fizethetek-e a taxiért az ujjlenyomatommal? Gondoltad volna, hogy a kézgeometria alapú azonosítás nagyságrenddel biztonságosabb módszer, mint az ujjnyomat alapú? Láttad-e, mit vesz fel a Bevándorlási Hivatal tisztviselője az USA-ba való belépéskor? Sejtetted-e, hogy az írisz-azonosításnál két azonos minta előfordulási valószínűsége 1:1078? Tudod-e, milyen az arcod 3D-s lenyomata? Miért az erezet (tenyér, ujj vérhálózat) alapú azonosítás a jelenlegi sláger a biometriában?
Ezekre és a témával kapcsolatosan felmerülő összes kérdésedre megkaphatod a választ és az említett azonosítási módszereket a gyakorlatban is kipróbálhatod, ha felkeresed laboratóriumunkat.
Nálunk megnézheted milyen minoségű az ujjlenyomatod és akár ki is nyomtathatod a valamennyi ujjnyomatodat tartalmazó képet. Követheted egy írisz azonosító utasításait és ellenőrizheted, hogy milyen mértéku álcázás mellett azonosít még be a 3D-s arcfelismerő. Megtapasztalhatod, mennyire gyors és megbízható egy kézgeometria azonosító és, hogy a tenyérerezet azonosítás ráadásul mennyire látványos technikai megoldás.Kutatók kocsmája

Helyszín: BGK

Cím: 1081 Budapest, Népszínház u. 8., II. emelet aula

Időpont: 18:00-21:00

Beszélgetés kutatókkal; személyes történetek, vidám percek egy pohár bor, kávé vagy üdítő mellett.Készítsen Bánki Donát emlékérmét!

Helyszín: BGK

Cím: 1081 Budapest, Népszínház u. 8., Fsz. aula

Időpont: 16:00-21:00

Készítsen Bánki Donát emlékérmét a fz-i lift mellett elhelyezett érmenyomón!

Neumann János Informatikai Kar

Univerzális robotrepülőgép-rendszer az Óbudai Egyetem fejlesztésében

Helyszín: NIK

Cím: 1034 Budapest, Bécsi út 96/B

Időpont: ...

Az előadás bemutatja egy több éve tartó fejlesztés jelenlegi állapotát, valamint annak perspektíváit. A látogatók megismerik a robotrepülőgépekkel szemben támasztott követelményeket, valamint személyesen tekinthetik meg az Óbudai Egyetem által fejlesztett robotrepülőgépet. Bemutatásra kerül a rendszer földi irányítóállomása, amely nemzetközi viszonylatban is egyedülálló a mikro robotrepülőgépek kategóriájában. Betekintést nyernek a több felhasználós, elosztott vezérlési rendszerbe úgy, hogy akár saját küldetést is megtervezhetnek a rendszer segítségével. Képet kapnak a repülőgép fedélzeti rendszeréről, beleértve a szenzorokat, a hardvert és az azon működő szoftvert. Számos videofelvétel és visszajátszott küldetés megtekintésére is lehetőség nyílik. A kiállított eszközök mellett kötetlen beszélgetésekre is lesz lehetőség. Az érdeklődők kérdéseire a fejlesztők válaszolnak.

Dr. Molnár András az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar oktatási dékánhelyettese, a robotrepülőgépek kutatásának és fejlesztésének témavezetője. Fő kutatási területe az autonóm járművek és azok vezérlése. Közel 10 éve foglalkozik repüléssel és több, mint 5 éve fejleszt mikro robotrepülőgépeket. Eredményeit rendszeresen publikálja mind nemzetközi, mind hazai kiadványokban, illetve konferenciákon.
Szabadidejében sportrepülő és repülőmodellező.Mobil robotok navigációja PAL-optikára alapozott gépi látással

Helyszín: NIK

Cím: 1034 Budapest, Bécsi út 96/B

Időpont: ...

A bemutatóval egybekötött előadás az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán készítet mobil robotokat mutatja be, egészen egyszerű szerkezetektől, körbelátó kamerarendszerrel szerelt robotautóig. Kiemelten ismertetésre kerül a szenzorok használatán alapuló akadályelkerülés, térképezés és navigáció. Hagyományos optikák mellett körbelátó PAL optikával alkotott kép előnyeit, használati lehetőségeit is megtapasztalhatják az érdeklődők.

Dr. Vámossy Zoltán az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar kutatási dékánhelyettese, közel 15 éve foglalkozik mobil eszközök fejlesztésével, navigációs problémáik szenzor alapú megoldásával. Az általa irányított projektek közül számos Országos Tudományos Diákköri konferencián első helyezést ért el, valamint nemzetközi kiállításokon bemutatásra került.