November 4., 10:00 óra

Magyar Tudomány Ünnepe 2019 Óbudai Egyetem központi megnyitó

 • Helyszín: Óbudai Egyetem, F09-es Pauli konferenciaterem
 • Cím: 1034 Budapest, Bécsi út 96/b


Programtervezet
 • Rektori köszöntő: Prof. Dr. Kovács Levente, rektor

 • Ünnepi köszöntő: Gulyás Tibor, innovációért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)

 • Díjak átadása: Prof. Dr. Kovács Levente, rektor
  Az Év Kutatója Díj
  Az Év Fiatal Kutatója Díj
  Hallgatói Publikációs díjak

 • Kiváló minősítésű 2018. évi Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasainak elismerése

 • Dr. Galambos Péter: A nagy találkozás: Mesterséges Intelligencia az ipari robotalkalmazásokban

Magyar Tudomány Ünnepe

2003. évi XCIII. törvény a Magyar Tudomány Ünnepéről


Az Országgyűlés a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és kiemelkedő támogatásra méltónak tartja. Bízik abban, hogy Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz megnöveli a magyar kutatók, tudósok eddig is eredményes hozzájárulását az emberiség tudásának, ismereteinek gyarapításához. Fejet hajt elődeink előtt, akik a magyar tudomány fejlődéséhez hozzájárultak. Ezért a következő törvényt alkotja:

1.§ Az országgyűlés november 3-át - azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását - a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánítja.

2. § Ez a törvény a kihirdetése napján lép hatályba.

Az ünnep nem csak egy napra szól, egyetemünkön egy egész hónapos rendezvénysorozat épül rá. A rendezvénysorozat célja, hogy népszerűsítse a tudomány és a kutatómunka jelentőségét hazánkban, bemutassa a magyar tudományos kutatások eredményeit, s mindenki számára közérthetővé tegye a tudomány és kutatás jelentőségét az oktatásban, valamint az oktatás jelentőségét a tudományban és a kutatásban.

Egyetemünk, igazodva az MTA felhívásához, minden karán és központjában magas színvonalú programmal várja az érdeklődőket, hozzájárulva a hazai, valamint nemzetközi elismertség növeléséhez. A széles spektrumú és szinte minden, az egyetem által művelt tudományterületet lefedő, számos meghirdetett rendezvénysorozatról ad összefoglalót majd a programfüzet.